Trauma Informed Yoga

Trauma informed yoga is de basis van Trauma Sensitieve Yoga. Dit is een yogamodel dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) of complexe trauma. Zelf heb ik een basistraining gevolgd waarin ik heb kennisgemaakt met dit model, waardoor ik trauma informed ben, ofwel geïnformeerd over trauma. Dit houdt in dat er in deze lessen rekening wordt gehouden met kwetsbaarheid rondom trauma en volgens de basisprincipes van de trauma sensitieve yoga wordt gewerkt.

De werkwijze van de Trauma Sensitieve Yoga (TSY) is ontwikkeld in het Trauma Center in Brookline, Massachusetts door onder andere David Emerson in samenwerking met Bessel van der Kolk. Het fundament van TSY ligt in de trauma theorie, hechtingstheorie, neurowetenschappen en hatha yoga. Onder de hatha yoga wordt het mindful bewegen en ademhalen verstaan. De nadruk ligt tijdens de lessen niet op het correct uitvoeren van een beweging, maar meer op de innerlijke ervaring van de deelnemer. De focus verschuift hierdoor van extern naar intern. Dit maakt het mogelijk om te gaan waarnemen wat je voelt in je fysieke lichaam. Doordat er in TSY vrijheid is om zelf keuzes te maken, kan dit het gevoel van autonomie vergroten en het gevoel van zeggenschap over jezelf. Tijdens de lessen worden houdingen niet gecorrigeerd en is er geen sprake van fysiek contact.

Trauma informed yoga kan helpen bij:

  • Meer aanwezig zijn in het hier en nu
  • Het nemen van zelfstandige keuzes
  • Het leren spannen en ontspannen van spieren
  • Contact maken met je lichaam
  • Het gevoel van autonomie vergroten


De Trauma Informed Yoga cursus wordt aangeboden als een reeks van tien lessen. Er is een maximum van acht deelnemers. Een aanrader is dat je een eigen behandelaar hebt. De yoga kan triggerend zijn en dan kan het prettig zijn als je hiermee terecht kan bij je behandelaar. De Trauma Informed Yoga is bedoeld als aanvulling op je eigen behandeling en niet als hoofdbehandeling.


Aanmelden

Bij interesse in deelname kan je een mail sturen. Hierna zal ik je uitnodigen voor een telefonische kennismaking. Hier kunnen we samen kijken of de groepsles aansluit bij je hulpvraag. Als je daarna besluit om mee te doen kan je het bedrag voor de cursus overmaken. Je aanmelding is compleet wanneer je betaling is ontvangen, je zal een betalingsbevestiging ontvangen per mail.


Praktische informatie en data cursussen
Locatie: Yogacentrum Bunnik, Smalleweg 8a.
Kosten: €95,-
De TIY lessen zijn tijdelijk geannuleerd i.v.m. medische omstandigheden.

 

Trauma Informed Yoga in de GGZ
Het is ook mogelijk om de trauma informed yoga binnen een klinische setting van de GGZ aan te bieden. Wanneer je interesse hebt om dit binnen jouw eigen organisatie te laten organiseren, dan ben je welkom om contact met mij op te nemen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.